Nieuws en evenementen

Welke acties vinden er plaats op Wereld Toilet dag of ondersteunen expliciet de sanitaire behoefte:

ACTIES UIT HET VERLEDEN

Liekens met originele actie op Wereld Toilet Dag
Liekens uit Arendonk, vooral bekend van de tijdelijke toiletten op bouwwerven, komt met een originele actie ter gelegenheid van Wereld Toilet Dag. Voor iedereen die een selfie maakt bij een toilet van Liekens en de foto post op de Facebook-pagina van het bedrijf, stort de onderneming 3 euro aan de Nederlandse organisatie Simavi.

Vendor Washrooms
In De Markthal in Rotterdam wordt een realistisch Afrikaans toilet opgebouwd door Vendor Washrooms. Bezoekers kunnen zo van dichtbij ervaren hoe slecht de sanitaire voorzieningen in veel Afrikaanse landen zijn. Het toilet is gemaakt van zand, stro, bamboestokken en smalle boompjes.

Badkamerwinkel.nl
Op 19 november – Wereld toiletdag – doneert Badkamerwinkel.nl doneert 3 euro per verkochte toiletpot aan een Wereld toiletdag project van Simavi: een organisatie die investeert in toiletten en bijbehorende voorzieningen in ontwikkelingslanden.
Koop op 19 november een frisse nieuwe toiletpot op Badkamerwinkel.nl en steun daarmee dit goede doel!

Clusius College uit Schagen
De dag voor Wereld Toiletdag beginnen alle docenten van het Clusius College de dag met een filmpje over water en toiletten hier en in Kenia. Een leraar heeft afgelopen herfst zelf filmpjes gemaakt in Kenia. Ook zijn de toiletgroepen versierd met ballonnen en slingers en zitten een aantal docenten als toiletjuffrouw bij de deur zitten met een schoteltje om geld in te zamelen voor een project van de Manda Stichting

‘Experience-wc’ in Stadshart Amstelveen
Winkelend publiek in het Amstelveense winkelcentrum Stadshart kon ervaren hoe toiletten in veel derdewereldlanden er nog steeds uitzien. Door middel van een ‘experience-wc’ die uitgerust is met een audiovisuele filmprojectie, kon iedereen het contrast met onze Nederlandse voorzieningen ervaren.

Een Afrikaans toilet is in veel gebieden nog steeds een gat in de grond, zonder rioleringsvoorziening, of stromend water. Door middel van een videoprojectie in de toiletfaciliteit van 2theloo krijgt het winkelend publiek te zien, hoe men in Afrika de uitwerpselen uit de latrine opgraaft en in de rivier stort, waar verderop vrouwen de was doen. Vervolgens kwam toiletgebruikers via een magic mirror een impactvolle videoboodschap onder ogen. “Het contrast met de westerse sanitaire omstandigheden is schrijnend. We willen hiermee bewustwording creëren over het verschil tussen de hygiënische voorzieningen in Nederland en de erbarmelijke situatie in andere delen van de wereld. “2,5 Miljard mensen hebben geen goede sanitaire voorzieningen. Terwijl wij het vaak zo vanzelfsprekend vinden”, aldus Gertie Eikenaar.

Gemeente Ermelo
Op Wereld Toilet dag waren er activiteiten in en rond het gemeentehuis onder leiding van wethouder Jan van Eijsden.
Doel was om aandacht te vragen voor het sanitaire en hygiëne probleem. Er was ook een heuse ‘riooltentoonstelling’.

SIMAVI. Iedereen een gezonde basisLOGO_Simavi_PMS_NL-claim

Het maakt niet uit waar je geboren bent: iedereen heeft recht op een gezonde basis. Wij nemen het vaak voor lief, maar onze grote boodschap is soms een gevaarlijke onderneming. Met de campagne #ILoveMyToilet vraagt Simavi aandacht voor deze bijzondere plek voor iedereen in de wereld, het toilet.

Zo heeft 1/3e van de wereldbevolking nog geen toegang heeft tot een schoon toilet en sterven nog dagelijks meer dan 2.000 kinderen als gevolg van diarree. Alleen omdat mensen hun behoefte moeten doen in de open lucht. Dit is niet alleen een stille humanitaire ramp, het heeft ook een ontwrichtende werking op de samenleving. Want een goede gezondheid is een voorwaarde om te kunnen werken en dus voor duurzame economische ontwikkeling. Simavi doet hier iets aan en investeert in sanitatie en hygiëne in Azië en Afrika. Met de campagne I Love My Toilet vragen wij aandacht voor de problematiek als gevolg van een gebrek aan een toilet.

Hoog tijd dus voor een eerbetoon. Via www.simavi.nl/ilovemytoilet of via #ilovemytoilet kun jij je eigen selfie op het toilet uploaden. Geef jij een eerbetoon?
We love our toilet, do you?

NPO spirit: Toiletgebruik een mensenrecht
Een enorme cake van liefst 700 kilo in de vorm van een Indiaas toiletgebouw werd onthuld in New Dehli. In het kader van Wereld Toilet Dag werd de taart aangesneden. Het evenement werd georganiseerd door Sulabh International, een organisatie die schoon sanitair als een mensenrecht ziet. Dinsdag vroeg Sulabh ook al aandacht voor schone toiletten. En dat was een opmerkelijk gezicht: ze liepen namelijk een mars waarbij de deelnemers een toiletpot op hun hoofd droegen.
De organisatie heeft zich ten doel gesteld dat binnen vijf jaar iedereen gebruik kan maken van een schoon toilet.

Jeroen van Inkel maakt programma vanaf het toiletinkel
Jeroen van Inkel presenteert vandaag zijn radioprogramma vanaf het toilet van een luisteraar. Hij wil hiermee aandacht vragen voor Wereld Toilet Dag. Luisteraars konden een foto insturen van hun wc. De leukste wc van Nederland is die van Saskia en staat in Hellevoetsluis.

Toilettas
Het bedrijf Drukdrukdruk heeft een originele ‘toilettas’ ontworpen waarvan de helft van de opbrengst naar een project van Simavi gaat dat toilethygiëne ondersteunt. Klik hier >>

HUMANA
De hulporganisatie Humana zet zich in met een aantal praktische en doelgerichte acties. Humana is een wereldwijde organisatie met diverse projecten in derde wereld landen. Enkele projecten richting zich specifiek op de realisatie van verbeterde sanitaire voorzieningen, ook rond Wereld Toilet Dag. Klik hier >>>

KNVB – Nederlands Elftal
Tijdens de rust van de oefeninterland Nederland – Colombia werd er in de Amsterdam ArenA op een groot scherm aandacht gevraagd voor de WereldToiletDag.

Rode Kruis en 3FM Serious Request
In 2013 stond het grootschalige mediaevenement van de publieke omroep in het teken van sanitaire hygiëne.
Onder het motto: ‘Let Clean This Shit UP’ hebben Giel Beelen, Sander Lantinga en Paul Rabbering zich laten opsluiten in het Glazen Huis om hiermee ruim 12 miljoen euro opgehaald. Met dit geld is ondermeer het volgende bereikt:

40.512 kinderen onder de 5 jaar zijn geholpen door het Rode Kruis in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), Ethiopië, Ivoorkust, Malawi, Filipijnen, Soedan en Zambia.

In totaal zijn er 152.212 mensen bereikt in 10 landen, waaronder ook Democratische Republiek Congo, Burundi en Haïti.

Er zijn in totaal 124.310 stukken zeep door het Rode Kruis uitgedeeld.
21.241 mensen zijn getraind in watermanagement. Dat is essentieel om diarree bij kleine kinderen te voorkomen. Na de training weten mensen hoe ze drinkwater veilig kunnen opslaan en transporteren, bijvoorbeeld door schone emmers of jerrycans te gebruiken. Daarnaast zijn er 8.356 voorlichtingssessies geweest over goede hygiëne en zijn 49 schoolklassen hierin getraind.
Er zijn 3478 latrines (wc’s) voor families gebouwd, meestal naast het huis en 64 latrines bij scholen. Ook zijn er 296 mensen opgeleid om latrines te bouwen.
Er zijn bijna 100 waterpompen geïnstalleerd, vervangen of gerepareerd.
In 338 huishoudens en bij 52 scholen zijn faciliteiten gecreëerd om handen te wassen.
Voor meer informatie: Klik hier >>>

RTV Rijnmond
Rechtstreekse uitzending vanuit de afvalwaterzuivering in Vlaardingen om extra aandacht te vragen voor Wereld Toilet Dag.

OxfamNovib – 2theloo
Om extra aandacht te vragen voor de WereldToiletDag kun je op 19 november in de Kalverstraat naar een Sudanees toilet. In de etalage van ‘toiletwinkel’2theloo is een Sudanees toilet nagemaakt. Bezoekers van de zaak kunnen vandaag kiezen voor een normaal, westers toilet of voor de Sudanese variant.

Gemeente Ermelo
De basisscholen van Ermelo bezochten op Wereld Toilet Dag het waterschap om te ontdekken waarom schoon water zo belangrijk is.

Zet je event of actie letterlijk wereldwijd op de kaart! Laat het ons weten!

img_map